Van ZZP-er naar ondernemer

Hoe ik mijn leven veranderde...

Je moet je leven veranderen. En wel nu meteen! Er zijn momenten dat je er niet onderuit kunt. Een paar weken geleden besloot ik mijn leven drastisch te veranderen.

Het leven van een doorsnee ZZP-er

Ogenschijnlijk was er niets aan de hand. Ik werkte veel uren, deed 4x per week aan sport. Ik vervulde mijn taken in het gezinsleven, sprak zo nu en dan af met vrienden. Toch was het behoorlijk mis.

Dit scenario klinkt je misschien bekend in de oren:

Je begint de dag met moeizaam opstaan na een half uur snoozen. Je lichaam voelt zwaar, je hoofd ook en je begint gedachteloos aan je ochtend routine. In mijn geval betekende dat kinderen wekken, douchen, ontbijt maken. Voor alles heb je net te weinig tijd. Je bent de dag al met een achterstand begonnen.

Je gaat werken. Computer aan. Mail checken, wat nieuwsfeeds browsen. Je hoofd loopt vol met informatie, vragen, wensen en gedachtes van anderen. Voor je het weet zit je aan je derde kop koffie en in het beste geval denk je: ehhh mijn planning, wat moet ik nu gaan doen? In het meest voorkomende geval kom je daar niet eens aan toe en verstrijkt de dag met het uitvoeren van andermans planning. Je wordt gebeld door een klant waarvan je een deadline gemist hebt. Je wordt gemaild door een andere klant met een waslijst aan wensen en vragen voor jou. Tegelijkertijd staat je telefoon niet stil en laat je je gedwee afleiden door de meest grappige poezenfilmpjes ter wereld en whatsapp berichtjes die allemaal even belangrijk zijn en meteen beantwoord moeten worden.

Aan het einde van je werkdag heb je de meeste taken nog niet afgerond en lukt het je niet op tijd uit te loggen. Nadat je een geïrriteerd bericht hebt gekregen van je wederhelft ga je met een onbevredigd gevoel, onrustig en piekerend naar huis. Je doet snel je oordopjes in en laat je door een fijne playlist op Spotify in een halfslaap sussen totdat je thuis bent.

‘s Avonds plof je op de bank en dankzij je favoriete serie voelt het leven eigenlijk best okay. Daarbij heb je ook nog het vooruitzicht op een lekkere vakantie volgende maand. Aftellen geblazen!

Onder deze waas van comfort, deze deken van gezapigheid, kun je lang vertoeven.

De afgrond

Totdat… de werkelijkheid de deken keihard aan de kant smijt. Het geld is op. Of je wordt ziek. Je geliefde houdt het voor gezien of gaat er met een ander vandoor. Je wordt depressief. Je bent constant gestrest en voelt je lusteloos. Je zelfbeeld is aan diggelen: je bent officieel een loser.

Ben je ook nog ZZP-er? O nee, nu is het echt erg met je gesteld. Was dit de droom die je ooit voor je zag? I am ZZP-er! Als ik op mijn sterfbed lig zal ik terugkijken op een zelfstandig leven zonder personeel. Heerlijk, geen baas die mij verteld wat ik moet doen, niet meer werken voor andermans droom. Echte vrijheid. De vrijheid om gedachteloos mijn vak uit te oefenen en van het ene project in het andere te rollen. De vrijheid om doelloos door het leven te gaan. De vrijheid om mijn leven helemaal zelf te verkloten. De vrijheid om verantwoordelijk te zijn voor mijn eigen wat dan ook. Zelfstandige zonder plan. Zelfstandige zonder piekmomenten. Zelfstandige zonder passie. Ik worstelde… ik wilde wel veranderen. Ik wist dat het moest.

Het kon zo niet langer.

Toen kwam mijn redding! Ik kreeg een vaste baan aangeboden. Na 8 jaar ploeteren van kwartaalaangifte naar kwartaalaangifte was de verlossing nabij. Ik was helemaal niet op zoek naar vast werk, maar dit was een offer i couldn’t refuse. Een startup in Amsterdam, inspirerende en enthousiaste like minded people. Mijn gevoel zei meteen: jaaaa! Doen. Tuurlijk!

Ik had precies 1 weekend om het voorstel in overweging te nemen. Wat zouden de praktische bezwaren zijn, hoe zouden mijn leven en het leven van mijn gezin veranderen? Er werd gewikt en gewogen. Het zag er nog steeds goed uit voor mijn nieuwe stap.

De ommekeer

Tot de opmerking van mijn vriendin insloeg als een bom: Nu maak je weer iets niet af! Je stapt in een warm bad, je kiest voor de weg van de minste weerstand. Alweer. Je was toch ondernemer? Of niet? In een flits schoten niet afgemaakte studies door mijn hoofd. Ik moest denken aan initiatieven waaraan ik begonnen was en die ik bij de minste geringste tegenstand had laten varen… Ik zag mezelf voor me: een man met creativiteit, intelligentsie, empathie. Maar zonder doel.

Op de een of andere manier voelde dit als een heel bepalend moment: ga ik door als zelfstandige of ga ik na 8 jaar weer in vaste dienst? Blijf ik worstelen om iedere maand genoeg geld bijeen te harken, om mijzelf te motiveren, om alles zelf te organiseren. Of laat ik me meeslepen in een nieuw avontuur met een open einde?

Of… is er nog een derde optie?

Waar zijn we nou helemaal mee bezig?

Waarom werk ik eigenlijk? Wat wil ik bereiken? Heb ik ook een doel wat verder ligt dan het einde van de maand en de kwartaal aangifte? Ik besefte me dat ik dat doel compleet uit het oog verloren had. Ik leefde en werkte van de hak op de tak. Ik sleepte me voort of huppelde van taak tot taak, van klant naar klant.

Op dat heldere moment besefte ik wat er moest gebeuren. Weg met het ZZP-schap. Dat woord en dat concept draagt mislukking al in zich. Een zelfstandige zonder personeel is een handige term die makkelijk op te schrijven is en ook wel iets duidelijk maakt. Maar het is toch geen omschrijving van wie je bent en wat je doet? Het vertegenwoordigt toch geen ideaal, geen mindset, geen toekomst visie? Het gaat toch eigenlijk helemaal nergens over?

Je leven veranderen

Waar het wel om gaat is dat je een doel hebt waar je naar toe werkt. Dat je impact wil hebben. Dat je je tijd besteed aan iets waar je warm van wordt. Dat je ook financieel aan de lange termijn denkt. Dat je een stip op de horizon plaatst. Dat je een droom hebt en op basis daarvan strategisch actie onderneemt. Dat je marketing en sales serieus neemt. Dat je nadenkt over je toegevoegde waarde.

Dan ben je een ondernemer.

Uiteindelijk werd bij mij op dat beslissende moment het zaadje van het ondernemerschap geplant en ben ik stap voor stap op weg gegaan in de richting van mijn zelfgekozen doel. Ik ben gaan lezen, heb me aangemeld voor seminars, heb gesprekken gevoerd met ondernemers en andere inspirerende mensen. Ik ben me gaan richten op het ondernemen als vak, als kunst.

Overal heb ik inspiratie opgedaan vanuit een open houding naar mensen en ontwikkelingen. Ik wilde leren van alles en iedereen. Boeken die ik ooit al gelezen had ben ik gaan herlezen met mijn nieuwe bril op. Ik ben op zoek gegaan naar concrete maatregelen. Al snel begreep ik dat ik het grondig aan moest pakken en moest beginnen mijn leven anders vorm te geven, te beginnen bij mijn dagindeling. Weg met oude gewoontes en ruim baan voor de nieuwe!

Mijn leven is daadwerkelijk aan het veranderen.

Ochtendrituelen

Waar begint alles mee? Wat is de eerste stap die je dagelijks zet? De stap uit bed! tegenwoordig sta ik iedere dag om 6 uur op. Ook prima haalbaar voor avondmensen en chronische uitslapers, zo blijkt. Al na 3 dagen was mijn lichaam gewend aan het nieuwe tijdstip. Ik voel me frisser dan ooit bij het ontwaken. En het levert nogal wat voordelen op. Zoals:

  1. Ik heb tijd voor mezelf. Tijd waarop niemand iets van mij wil.
  2. Ik neem een voorsprong op de dag.
  3. Het lukt me eindelijk ongestoord meditatie en concentratie oefeningen te doen.
  4. Ik ben scherper dan ooit tussen 6 en 7 uur ‘s ochtends: heb veel goede ingevingen.
  5. Ik maak mijn dagplanning al voordat ik aan het werk ga.
  6. Ik voel me de hele dag beter gefocust.
  7. Ik heb de hele dag meer energie.

Een doel, een stip aan de horizon

Het belangrijkste nieuwe inzicht van de afgelopen tijd: alles begint met een gedachte. Ik moet eerst weten wat ik wil voordat ik het kan bereiken. Vroeger was mijn impliciete gedachte: op tijd een nieuw project werven. Nu is er een doelstelling, een diepe wens of een verlangen verder weg in de toekomst. Ik ben begonnen duidelijk en gedetailleerd te omschrijven en uit te tekenen wat ik wil bereiken, wanneer het gerealiseerd moet zijn en hoe er het voor elkaar kan krijgen. Alle werk gerelateerde acties die ik onderneem dragen nu bij aan het realiseren van mijn doelen in de toekomst.

Zelf discipline en volharding

Inmiddels heeft mijn droom zich uitgekristalliseerd in een concreet plan waaraan duidelijke stappen zijn verbonden. Sinds ik doelgericht bezig ben is het net of de tegenslagen en hindernissen onderweg mij bijna niet meer deren. Ik bezie ze voor wat ze zijn: lastige hobbels, drempels waar ik langs moet. De route daarachter ligt altijd open. Na tegenwind zal de wind ooit weer draaien. Ik voel een vertrouwen en vastberadenheid zoals ik die in geen jaren gevoeld heb.

Ik besef mij dat alles staat of valt met volharding en zelfdiscipline. Om er een mooi citaat van Napoleon Hill tegenaan te gooien:

“Iemand die niet in staat is tot persoonlijke opoffering, zal nooit grote successen behalen.”

Iedere ochtend haal ik me mijn doel voor de geest en besef ik me dat er maar één manier is om dat doel te bereiken: het echt willen en volhouden.

Ga ervoor!

Samenvattend is mijn advies aan mezelf en aan een ieder die het weten wil: ga leven en denken als een ondernemer. Bedenk goed wat je droom is, ontwikkel en visualiseer een heldere en levendige toekomstvisie. Schrijf alles op wat nodig is om je doel(en) te realiseren, rafel dat uiteen in verschillende taken en ga aan de slag. Eerst plannen: per dag, per week, per maand, per jaar. Realiseer je dat zonder droom, zonder plan en zonder daaraan gekoppelde acties je niet in staat bent je leven te leiden zoals jij dat wil. Dat je niet in staat bent zelf de richting te bepalen.

Terwijl precies dat is wat een goede ondernemer doet. Het zou mij niets verbazen als ieder mens diep van binnen niets liever wil dan zelf zijn eigen koers bepalen op weg naar een zelf gekozen toekomst.

Begin nu, verander je leven. Als jij het niet doet….

Succes!