De voordelen van Drupal voor lokale ondernemers

We love Drupal...

Drupal is één van de grote drie open source content management systemen (naast Wordpress en Joomla). Internationaal al langer een hoog gewaardeerd systeem, zien we dat Drupal de laatste jaren ook in Nederland wint aan populariteit. In het verleden stond Drupal bekend als te technisch en minder gebruiksvriendelijk dan bijvoorbeeld Wordpress. Deze bezwaren kunnen wat mij betreft de prullenbak in. De huidige Drupal versie 7 is al goed wat dat betreft en versie 8 die binnenkort uitkomt ziet er nog veelbelovender uit. Ook voor website beheerders en redacteuren is Drupal inmiddels heel gebruiksvriendelijk en van alle gemakken voorzien. Mits de website bouwer de site goed ingericht heeft!

Los van de bezwaren zitten er ook specifieke voordelen aan het gebruik van Drupal. Ik ga hier niet de strijd aan met Wordpress, dat is ook een prima CMS. Ooit heb ik de keus voor Drupal gemaakt en inmiddels ken het systeem van binnen en van buiten. Dat levert mij veel voordeel op: sneller bouwen, sneller problemen oplossen. Daarnaast heb ik de laatste jaren een behoorlijk netwerk opgebouwd bestaande uit Drupal ontwikkelaars, experts en liefhebbers. Het mooie van Drupal is de flexibiliteit en schaalbaarheid: van kleine eenvoudige websites tot enorm complexe platformen, het kan allemaal. Voor dit artikel beperk ik me tot de kracht van Drupal waar het gaat om kleine tot middelgrote websites. Voordat ik schakel naar de voordelen voor het MKB en lokale ondernemers, eerst een kort overzicht van de algemene voordelen.

Waarom Drupal?

 1. De focus ligt op content.

  Dit klinkt logisch voor een CMS. Wat ik bedoel: door de standaard aanwezige mogelijkheden en instellingen kunnen beheerders en redacteuren zich volledig richten op hun kerntaak: het plaatsen van goede en relevante content.
 2. Drupal is gratis.

  Niet alleen het CMS zelf is open source. ook de meer dan 15.000 modules zijn vrij beschikbaar. Dit betekent dat de kosten puur gaan zitten in dat gedeelte wat specifiek is voor de betreffende website: de vormgeving en soms ook unieke functionaliteit.
 3. Drupal is snel.

  Niet alleen de uiteindelijke website kan helemaal geoptimaliseerd worden voor performance (snel inladen in de browser) maar ook het inrichten van het systeem kan razendsnel gaan: het toekennen van rollen en rechten aan redacteuren, het inrichten van een eigen workflow, het verplaatsen van blokken, aanmaken van nieuwe pagina's: het gaat allemaal even snel en efficiënt.
 4. Drupal is veilig en betrouwbaar.

  Uiteraard nooit 100% waterdicht, maar mits de site goed onderhouden wordt (op tijd geupdated) is het systeem erg veilig en betrouwbaar. Alleen geautoriseerde gebruikers kunnen informatie op de website plaatsen of wijzigen.
 5. Iedereen houdt van Drupal!

  Zeker de laatste jaren groeit het gebruik gestaag. Enkele voorbeelden van bekende Drupal websites: Het Witte Huis, Greenpeace UK, Tesla, Stanford humanities centre, Het Louvre, ING US, MTV UK en McDonald's AU. of in Nederland: de Tweede Kamer Drupal, diverse gemeenten zoals de gemeente Breda en de gemeente Leeuwarden. Het grote voordeel hiervan is dat er altijd genoeg bedrijven en ontwikkelaars te vinden zijn om je website te onderhouden of te verbeteren. Ook is het een garantie dat het systeem zich blijft verbeteren. De Drupal community is ongelooflijk sterk en hecht. Er wordt vaak op vrijwillige basis veel tijd en expertise geïnvesteerd in iedere nieuwe versie van Drupal.
 6. Om het lijstje Drupal voordelen compleet te maken: Drupal is zeer zoekmachine vriendelijk (SEO), standaard meertalig, in staat tot versie beheer op content niveau, modulair en uitbreidbaar .

Drupal voor lokale ondernemers

Wie wil dat nou niet: een website die weinig tijd en zo min mogelijk geld kost? Dat kan met een Drupal site die optimaal is ingericht zodat je als ondernemer kunt focussen op je kerntaken. Je wilt een website die goede resultaten behaalt zonder dat dat al te veel inspanning kost. Hoe is dat te bereiken?

Weinig overhead

Voor de meeste ondernemers geldt: snel schakelen is een must! Je hebt een idee en je wilt meteen aan de slag. Drupal is wat dat betreft ideaal: alle mogelijkheden om campagnes en acties te beheren en te starten zitten ingebakken in het systeem. Ik zorg er altijd voor dat de opgeleverde website op eigen benen kan staan en het dus niet meer nodig is ons te bellen. Geen vertraging door afhankelijkheid van anderen maar gewoon inloggen, klik klak en klaar.

Lokale relevantie

Er is een zeer ruim aanbod aan SEO modules (zoals de SEO tools) om van zoekmachine marketing een succes te maken. Nadat die geïnstalleerd zijn staat niets je meer in de weg een succesvolle campagne te lanceren. Voor de meeste lokale ondernemers is het niet interessant veel geld te besteden aan zoekmachine marketing. Hoe kom je dan toch hoog te staan in Google's ranking? Gelukkig hecht Google steeds meer belang aan lokale zoekresultaten. Je kunt hier gebruik van maken door te zorgen dat je website lokaal relevante content bevat. Daarnaast kun je zorgen dat je je aangemeld hebt bij de Google Mijn Bedrijf pagina, dat je in de sociale media berichten post met lokale informatie, dat je vermeldingen hebt in lokale bedrijvengidsen en dat er reviews te vinden zijn over je bedrijf.

Voor veel ondernemers is hun doelgroep vooral lokaal. Je kunt dan overwegen een regionale landingpage te maken. Dat is een pagina puur bedoelt voor bezoekers uit de regio. Je kunt zo ze aanspreken met lokaal relevante thema's en teksten of inspelen op actueel nieuws. Je kunt bepaalde voordelen of acties presenteren die vooral interessant zijn voor regionale doelgroepen.